En dag på UNHCR

Varje tisdag i snart ett år har jag undervisat flyktingar på UNHCR (Unitet Nations High Commissioner for Refugees) i engelska. De kommer framförallt från Myanmar/Burma. Detta är fantastiskt lärorikt och lektionerna blandas med tårar, ilska och förtvivlan. De vet inte när eller vart de skall åka. Malaysia är bara ett transferland och många har önskan att komma till Europa, Australien eller liknande.

.
image27

Lorna, till höger är min assistent, hon kommer från England vilket gör att jag kallar henne för min ordbok. Vi håller alltid 3 lektioner samtidigt eftersom elevernas nivå är så olika. Vi vet inte heller om det kommer 2 eller 15 så att förbereda lektionerna är svårt, men naturligtvis ett måste.

image28

Det här är jag och Haw Sein Than, som inte missat en enda lektion sen i september. Han är otroligt duktig och målmedveten. Hans fru kommer också fast denna dag var hon inte där.

Den 15 juni skall vi ha karneval för 150-200 barn på UNHCR, en dag då barnen får en chans att vara barn och vara tillsammans med andra. Jag är, i år igen, ansvarig för teckningsdelen. I år skall vi be barnen måla sin vardag, detta skall sen överlämnas till de VIP inbjudna dvs ambassadörer och andra digniteter.

Prisutdelning Mothers day

Som jag tidigare berättat så var jag en av 5 domare i en Mors dags tävling som utlysts av Nestle tillsammans med E-homemakers. Lördagen den 19 maj var det prisutdelning med alla pristagarna, dess familjer och andra inbjudna.

image21

Jag tillsammans med Dr Gwen, Puansri Irene, Mr Tibu

Nedan ser ni de tre vinnarna.

image22

Vinnaren, i mitten, Ms Bridget, skapade tillsammans med sin man ett barnhem för övergivna barn. De startade med bara några barn men har nu efter 14 år, många olika hem för över 100 barn. Dessutom finns det ett hem för äldre, något som inte är vanligt här i Malaysia.

image23

Med tårar i ögonen berättade Bridget om alla barn som står utanför barnhemmet och vill komma in och få en trygghet de också, hur hon inte har möjlighet att ta hand om alla. Ingen av oss hade ett torrt öga när vi insåg vilket fantastiskt arbete hon lägger ner.

Tvåan, Robiah, en 7 barnsmamma. När grannens hus brann ner 1989 och 8 barn blev faderslösa tog Robiah och hennes man hand om barnen. De kunde överleva med hjälp av donationer och en person donerade en bit land där de kunde bygga ett hus, som de osjälviskt gjorde till ett barnhem. Idag har man 150 barn.

Trean, Tay Yok, har startat både daghem och barnhem. Hon jobbar på barnhemmet från 7 till 10 varje dag, de yngsta barnen (under 1 år) tar hon med sig hem på natten.

Dessa tre damer var mycket värdiga vinnare även om alla 15 nominerade var platsade i topp. Som domare var det egentligen en omöjlighet att välja men vi hade vissa kriterier att gå efter, tack o lov.

image24

Detta är Chong, som startade E-homemakers en kort kvinna med ett stort hjärta.

E-homemakers startades för 10 år sedan av en underbar kvinna som jag träffat flera gånger, Chong Sheau Ching. Chong insåg vikten av att kunna arbeta från hemmet speciellt for kvinnor som inte hade möjlighet att få ett fulltids jobb av olika skäl. Hon har byggt upp en organisation där kvinnor får lära sig allehanda, allt från catering (laga mat), kontorsarbete, hantverk mm. Ett av deras pilot projekt är Salaam Wanita, som jag tidigare berättat om. Dessa kvinnor väver fantastiska korgar av veckotidningar.

   

Objudna gaster

Det skall vara tva prickar over a i gaster annars blir det nagot helt annat, buuh!

Nu har det hant igen, ett litet besok av en orm, en kobra. En svart giftig sak, ocksa den har gangen lyckades den rackarn smita undan, under huset!!??

Som vanligt nar de halsar pa ringer vi orm fangaren. De kommer vanligtvis inom 20 minuter och ar mellan 4-6 stycken. Utrustade med en lang pinne med en snara i ena andan. Alltid lika fashinerande att se nar helt utan pardon stoppar huvudet ini nagot hal som ormen kan tankas gomma sig i. En annan star pa behorigt avstand.


240251-15

Den har trevliga pytonen fangades for nagot ar sedan. Aven om de inte ar giftiga sa ar det inte helt ofarliga, de kan strypa eller mumsa pa jattedjur som en manniska till exempel.

Jag har aldrig lyckas fanga kobrerna som vi haft i tradgarden PA BILD. Jag ar nog inte tillrackligt snabbt. Vid tva tillfallen har varan schafer rakat illa ut. Hon har blivit spottad av gift i ogonen, kobran kan sikta och traffa ogon pa 2 meters avstand. Stackars hunden har fatt spendera natter hos veterinaren.

Men det har hittills alltid gatt bra!

Carcosa seri Negara

image20

Carcosa Seri Negara

byggdes 1896 som bostad at den Britiske regenten i Malaya.

Idag ar Carcosa ett hotell och vi har faktiskt bott dar. Digniteter som kungar och drottningar har ocksa gjort det, hmm! Men framforallt aker man till Carcosa idag for att dricka afternoon tea. Miljon ar kolonial och historians vindslag sveper forbi nar man sippar pa sitt te ur typiska blommiga engelska tekoppar. Pa toppen av jordgubbsfatet ligger massor av kalorier iform av vispad gradde, mums.

Det ar ett valdigt vackert stalle, bestaende av tva vita trahus, den ena heter Carcosa och det andra Seri Negara. Ligger hogt upp pa en kulle omringat av jungel. Man tror att man kommit till en annan tid. Vilket paminner mig om att jag igar var och lyssna pa tva foredrag pa University of Malaysia. En pensionerad professor i historia berattade om Malaysia bade politiska och ekonomiska historia. Mycket intressant!

Fran Jalan Birch till Jalan Maharajalela

Nar jag lamnar UNHCR dar jag undervisar flyktingar i engelska, sa kor jag pa Jalan Maharajalela, en gata med en lustig historia. Lustig? kanske inte ar ratt ord, men sa har var det.

James Birch var den forste British Resident (se nedan) i en av Malaysias stater, Perak, 1874. Han blev snabbt kand som en snobbig engelsman som sag ner pa alla malaysier. Han ogillade alla lokala traditioner och seder, bland annat vagrade han ta av sig skorna nar han besokte befolkningen. Nagot man alltid gor! Han kom i konflikt med de lokala hovdingarna och blev mordad 1875 av en kille som hette Maharajalela.

Den britiske regeringen blev bedrovad och beodrade att Maharajalela skulle avrattas genom hangning som sa och skedde. Man aterfinner Birch grav intakt idag medans Maharajalelas har forsvunnit med tiden. 

Men efter hand blev Maharajalela en hjalte for frihetskamparna och fran att min vag kallats Jalan (gata) Birch heter den nu Jalan Maharajalela.

image19 

Ett system av Britiska residents sattes upp i vajre malaysisk stat, dar britterna skulle agera som en radgivare till sultanen. Men nar sultanerna upptackte att britterna fatt mer makt an de ville slappa, gjorde de revolt. Nagot som dock britterna snabbt slog ned. Vilket far mig att skriva om Carcosa nasta gang.....

Makan Makan

240251-13

Det har ar Po Lai's fru, varan vanlady. Hon kommer en till tva ganger i veckan och saljer
frukt o gronsaker, fisk o kyckling, rakor o annat gott. Herr och fru Lai har 8 barn(nu vuxna), de har precis varit och halsat pa dottern i Australien dar hon tog studenten.

Po Lai aker till marknaden vid 5 varje morgon (utan sondag) och laddar upp sin van  med olika varor, som han sedan, till sena kvallen,  kor runt till condominiums och villor och saljer. Detta har han gjort sen 1963! Alltid med ett leende oppnar han upp sin van, plockar fram vagen, skar upp frukten sa vi far smaka. Vi far naturligtvis betala nagra Ringgit extra fran den lokala marknaden men vad gor det nar en forstaklassig affar kommer inrullande framfor ens ytterdorr.

Mothers day contest

Jag blev tillfragad att tillsammans med 4 andra vara domare i en tavling som Nestle och e-homemakers utlyst. Varfor jag? Jag har sponsrat ett projekt som hjalper ensamma kvinnor att bli sjalvstandiga. Skall beratta mer om dessa senare!

E-homemakers ar ett paraplyorgan som stodjer kvinnor som inte sjalva har mojligheten att jobba utanfor hemmet. De lar de allehanda saker som de kan utfora fran hemmet och pa sa satt tjana pengar. Forra aret salde jag smycken som en av KL tjejerna hade gjort och fortjansten gav jag till e-homemakers.

Iallafall sa var det 15 nominerade till tavlingen som vi skulle doma. Kriteriet for att bli nominerad var att man skulle ha startat eller gjort nagot vasentligt for ett barnhem. Pa "min" forsta plats kom en kvinna som med sin man startat ett barnhem. Efter att deras granne dott och lamnat kvar 8 barn utan omsorg fick de tanken, trots att de hade 7 barn sjalva, att ta hand om de 8 overgivna barnen. Vilket de gjorde och av det kom iden att starta ett barnhem. De har nu ett 60 tal barn. Hur osjalvisk ar inte en san historia? De vann inte men kom god tvaa.

Prisutdelningen blir i mitten pa maj med pompa och stat. Jag kommer tillbaka och berattar mer senare. Nu till Salaam Wanita.

Ar en grupp som startats under e-homemakers forsorg. Dessa kvinnor har lart sig att vava korgar av veckotidningar. De rullar de glansiga sidorna till harda band som de sedan vaver till olika korgar. Detta kan de gora hemma och resultatet blir fantastiska fargglada kreationer. Se nedan. Jag samlar ihop tidningar som pa detta satt gar till denna typ av atervinning.

240251-10

RSS 2.0