Langkawi

Befinner oss på den ön som ligger närmast Thailand upp i norr. Det regnar och regnskogen utanför fönstret visar sin magiska sida med fallande dimridåer. Det typiska ljudet av sikador, grodor och fåglar tillsammans med ljudet från ett strilande regn gör oss på något satt avslappnande. En bra bok, ett beslut att äntligen lära sig reglerna till Backgammon ansluter sig till en relaxing weekend.

Langkawi är ett fantastiskt resmål. Solen skiner faktiskt de flesta dagarna så de underbara stränderna kommer till sitt rätta jag. Vi befinner oss i en världens äldsta regnskogar och dess gröna ljus avspeglar sig i det klara vattnet. Utflyktsmål som vattenfall, mangroveträsk, canopywalks och mycket annat gör ön till mycket annat än bara en badö. Väl värt ett besök!


image8

Malaysia

Malaysia for mig ar tvadelat. I ena handen ar landet ett otroligt framatstravande land med en vision, wawasan 2020, dar man har som mal att vara ett fullt utvecklat industriland ar 2020. Har ar jag helt overtygad om att man kommer att lyckas. I andra handen ar My ett land med ett stort behov av hjalp for den befolkningen som befinner sig under den absoluta fattigdomslinjen, absolut powerty, den delen ar ca 5%.

Men for 30 ar sen var den delen over 50% sa man gar at ratt hall. Majoriteten av de 5% ar urinvanarna, Orang Aslis, en grupp som eftersom de lever pa ett urgammalt traditionellt satt har i det moderna framskridanet kommit pa efterkalken och pa manga platser fatt ge vika at bulldozers.

I Kuala Lumpur ligger de fantastiska arkitektoniska byggnadsverken vagg i vagg med kampungerna. En kampung ar en traditionell malaysisk by, byggt med enkla medel oftast i tra och plat. Skall ladda upp bilder snart sa ni far se.
Men i sin iver att bygga en modern stad sa slanger man inte ivag dessa manniskor utan staten bygger billiga lagenheter i utkanten av stan.

Vi som bor har far en fundering nar vi shoppar i det ena lyxiga komplexet (kom till KL for shoppingen, it's the best!!) efter det andra, samtidigt som man laser i dagstidningarna om de vardagliga problemen som finns. For en turist som kommer, ar KL, som vilken lyxig storstad som helst, flotta hotell, eleganta restauranger och da shoppingkomplexen. Men man maste ha det i atanke att My ar ett NIC land, dvs newly industrialized country, inte annu ett I-land. Man gor verkligen sa gott man kan.

Pa bilden syns Badan Wawisan som ar ett typiskt malayhus (det ar flyttat till KL fran landsbygden som ett museiforemal). Men man ser kontrasten mellan det gamla och nya. Allt pa gott och ont som i alla samhallen.



Malaysia

Har kan jag fylla spaltmeter med landets historia, Malaysia, nedan kallad My, fyller 50 ar 2007. 50 ar av sjalvstandighet fran att ha varit i handerna pa portugiser, hollandare och britter. Man ar fylld av forvantan vad detta aret skall ge, aret man dopt till Visit Malaysia 2007, dar man hoppas pa manga manga fler turister. Jag fyller pa med historian efter hand sa ni inte trottnar. Se naedan var vackra stad i kvallning.

240251-7
Bilden ar tagen av Karin Larsson




Valkommen till Malaysia

En blogg skapad av Nilla boende med sin familj i Kuala Lumpur, huvudstaden i Malaysia. Maken jobbar pa svenskt foretag och sonen (som inte vill vara med pa bild) ar 14 ar och gar i internationell skola.

Vi kom hit for 13 ar sedan stannade i 3 och har nu atervant efter nara 7 ar i Sverige och Frankrike. Nu har vi hunnit med 3 ar i denna fantastiska metropol. Jag tankte dela med mig av Malaysia och mitt liv som ror sig runt valgorenhet, studier och kultur. Inte sa mycket av det privata familjelivet.

Sa detta ar en borjan...


RSS 2.0