Borneo

Mars 08

Världens tredje största ö och del av mitt nuvarande hemland, dvs öst Malaysia. Nu har vi bott här i över 7 år så nu var det faktiskt dags att besöka Borneo. Vi lät Malai Adventure snickra ihop en resa åt oss. Vi flög till Sandakan i Sabah och efter en natt där, gjorde vi en tur till Sepilok. Sepilok är ett reservat för Orang-utans, denna apa som bara finns på Sumatra och på Borneo. Vi fick vara med om när de delade ut bananer till dem.

image67

Orang-utan, Man of the forest, är ett intressant djur. Honorna lever med sina barn i snitt 6 år, hanarna ensamma. De livnär sig på frukt, föredrar fikon. Skogsaverkning och jakt är ett ständigt hot som har gjort att antalet har minskat kraftigt. Vi adopterade en liten unge, Sen för 150RM (ca 300kr) per år.

Sen blev vi hämtade med båt för att ta oss ut till havs och in i Kitabatangan river. Den är ca 560 km lång och vi krusade i lagom takt i timmar. Rätt som det var bromsade vi in när de vana guider fick syn på något sevärt, som denna krokodil. Han låg och sov vid strandkanten men när vi blev för närgångna simmade han ut mot oss. Guiden sa att de kan hoppa 1.5 meter, då drog vi åt oss alla tentakler.

image71

Näsapor finns bara på Borneo och av dem fanns de massor. Rätt så fula men fashinerande djur. De slänger klumpigt men helt orädda  mellan trädgrenarna.

image72

Vi stannade en natt (alldeles för lite) på Riverside Lodge. Enkel logi, men god mat och fantastisk upplevelse.

image73

Dagen därpå åkte ner mot Sandakan igen, vi såg fler apor, krokodiler och fantastiska fåglar. Sen fick jag min dröm i uppfyllelse, attfå uppleva vilda elefanter. Pygme kallas de, för att de är mindre än sina kusiner i världen. Men rätt så stora och väldigt imponerande ändå. Tyvärr var det svårt att fånga de på bild eftersom vi fick kika in mellan mangroven.

image74

Efter att ha upplevt så mycket av det vilda livet som finns ännu finns kvar kändes det helt ok att flyga över till Kota Kinabalu och ett par dagar på beachen. Vi gjorde även där en båttur och snorklade bland färglada fiskar.

Om ni vill åka till Malaysia kan jag varmt rekommendera Malai Adventure, se länk. Nasha som är svenska har bott i My i 20 år och kan snickra ihop vilken fantastisk resa ni än vill, både på fastlandet och på Borneo.

Nu väntas besök från Sverige.

Kommentarer
Postat av: Anna Löwendal

Hej Gunilla. Mamma, Lena har visat mig din blogg. Följer den med spänning. Underbara bilder. Men förstår mig inte riktigt på din hobby. Försökte mig på det en gång men fick snabbt ge upp. Många kramar från Göteborg

Anna

2008-04-07 @ 23:35:00
Postat av: rebecca

Ser underbart ut att se alla dessa djur!Det är en förmån många gånger att vara här..../kram rebecca

2008-04-19 @ 21:32:10
URL: http://rebeccamittilivet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0